Tuesday, January 22, 2013

Masak sendiri lagi best!

ni bukanlah yang ku masak hari2, selalu gulai lemak macam ni ku masak 2 minggu sekali... hari2 lauk macam ni bahaya. tapi kalau dah orang nogori tu tetap la kan, mesti nak jugak... 2 kali seminggu masak macam ni pun, beria MK makan... anak2 aku standard la, nak cakap dia orang nogori sangat pun tak jugak, selalu ambik isi jer, kuah pun tuang sikit2, takut pedas. Tapi kalau asam pedas, dia orang suka sangat, lagi2 ku suka buat kuah pekat, letak kaun kesum & bunga kantan, wangi..

jangan terpedaya, ni gambar bila ntah aku ambik nih.. asalnya ade stok daging dalam fridge (tak penah beli daging, ayah mertua suka bekalkan kami daging & tulang kalau balik Monceh, siap gi beli yang baru sembelih, fresh lagi). Kalau tak masak kuning, aku akan buat rendang ke, leh sedekah kt family abang ipar or jiran2 yang terpilih...hahaha


 yang ni, rendang maman campur bilis, lebih pada nak mencabar diri sendiri, jadi ke tidak. MK cakap pass..haha suka! kalau campur daging or ayam macam MIL buat selalu tu, ku dah cuba tapi yang simple macam ni, ni yang pertama, tapi asas tu tetap sama la... Ingat raya tahun ni nak cari sayur maman banyak2 dan buat rendang gaul ngan daging (pernah buat sekali dulu, ingat lagi suka sangat arwah Kak Ngah makan)..


ni tak buat, makan kek kodai, kat Rumpun Selera, sebelah Stadium Selayang tu... jawapannya, kurang best, haha. Padaku aku best lagi yg kt Uptown Damansara tu (tak pernah ingat nama kedai brother tu tp naik dekat tangga yang kedua..)

Gambar2 ni ku post kt fb tapi kadang2 lupa nak letak kt sini...


0 comments: