Sabtu 27 Nov 10
Menu tengahari sempena ibu cuti ari ni adalah Nasi Ayam... juga nk isi & nk pulangkan tuperware kakak ipar MK yg dh lama & tinggi bertapak kt rumah (dr rumah lama lagi tu...)
Resepi nasi ayam aku ni adalah campuran resepi yg aku tgk kt sana sini... hehehe saja la buat2 pandai.... campuq ngan resepi dr my ex-offismate dulu.... bukan nk kata, tp ikut resepi Puan Shikin ni (nasi)..... wa ckp lu... memang nasi tu lembut jadinya). Angah & Ibu Uda pun cair ngan resepi campur aduk aku ni.. hahaha....
Resepi Nasi Ayam : bahan-bahannya~
Ayam - rebus selama 1/2 jam dengan bahan blender (bwang besar, bawang putih, halia muda - sizenya... agak2 la) dan 2 ketul kiub ayam. Di toskan (air lebihan rebusan jangan di buang) & diperap dlm 2 jam dengan 3 sudu besar - kicap manis, kicap masin, sos tiram, minyak bijan (brand nona pun ade) & madu (yg paling best pure honey tu.. yg selalu jual kt kg tu ... kalau x dapat, beli yg import yg byk kt supermarket tu je la)
Nasi - tumis halia muda dengan planta, masuk kan dlm brasmathi (yg telah dicuci) dlm ricecooker dengan sukatan air rebusan ayam tadi & setengah botol stock ayam pekat (brand maggi pun ok). Air rebusan tu letak mcm biasa kita tanak nasi tu la...
Kicap - halia muda yg telah di blend campur dengan sos tiram, kicap masin, sos cili dan sedikir air rebusan tadi, mixed them well... sampai pekat.
Sos - Cili merah, cili kering & bawang putih di blend, didihkan dgn sedikir air, masukkan garam, gula & asam keping.
Sup - tumiskan bwg merah, bwg putih, halia & sup bunjut.. masukkan air atau kalau ade, lebihan rebusan tadi campur kan kalau ade lebih dlm fridge tu ayam & tulang2 ayam tu.. best la
Dihidangkan dgn salad kg, tomota & timun...
Ayam yg di perap few hours
Halia muda yg dh ditumis ngan planta, masuk kedlm brasmati
Sambil2 masak, belek-belek fridge magnet yg i ade... huhhh...sikitnya..
Spain ke Argentina??
ni dia... gmbr x lawa x ape.. janji sedap.. hehehe (sedap ke??? boleh la... kl yg lain nk cuba buleh gak..)
0 comments:
Post a Comment