Saturday, November 20, 2010

Salam Aidil Adha 10 Zulhijjah 1431H

Selamat Hari Raya Aidil Adha... ari ni dh pun 13 Zulhijjah.. Raya Haji baru ni memang x balik kg... Selama aku duk KL, ni la baru kali pertama tak balik raya.. lain pulak rasanya... Kunun2 tahun ni nk cuba raya kt sini... raya nk masak ape??? tak kan nk buat lemang kan.. kt Pinggiran pun ramai org jual lemang eps lemang Hj Sidek yg famous tu... (sampai tgh mlm pun beratur pnjng nk boli lomang dia...) so dlm pala otak fikir masak yg simple je la... yg sedap tuk aku satu family makan... nasi impit, rendang ayam & kuah kacang... so ni citer selasa mlm yg lps..


Lama tak ambik gmbr budak berdua nie.. kesukaan dia org ni lepak kt bilik ibu.. hehe. Adik ckp bilik ibu mcm hotel.. air-cond sejuk sungguh...hehe


 Dulu pakai PC, tak leh nk harak ke hulu kehilir kan... la ni mana2 pun leh surve internet... Skrg aku pakai Maxis broadband 3GB, RM68  sebulan.... byk main game je la dia org ni & FB.. (skrg ni tiap2 hari minah ni bising suh aku bukak kan FB tuk dia ..."ibu x tau.. adik ade ramai kwn2 nk add tau... ye la tu!!, kl nk tau, kwn2nya semua budak 5, 6 tahun je... siapa la yg patut add dia agaknya....hehehe)


 Habih citer melayan dia org.. paksa g tdo.. turun bwh, aku nk mula masak.. sambil rebus nasi impit, aku nk buah kuah kacang dulu... MK temankan aku smbl zzzzzzzzzz... kt depan TV..., baik x payah..kan.. hehe


Resepi kuah kacang.. cara aku...

Kacang Tanah - digoreng n... aku suka cara tradisional la kunun2 la pulak... tumbukkk.. rasanya x de lain dari diblender... sama je.. so next round x yah la nk susah2 mcm nie ok... hehe

Bawang merah, bawang putih, halia, lengkuas & serai... (opps.. gmbo daun kunyit & daun limau purut tu untuk rendang... tidak di masukkan dlm kuah kacang ok..)


racik halus2.. supaya senang diblend halus.. (serai tu ketuk je..) & penyedap kuah ni... udang kering ditumbuk...


Then, tumis cili kering (aku beli je... fav brand aku.. cili giling cap puteri.. (aku suka cap ni coz warna merahnya cantik.. x la mcm sesetengah tu.. lebam je... x meriah la kan... tp kalau korang rajin,  blender je la cili kering pure tu.. cara aku ni cara org yg kurang rajin... hehehe..


 Then, biarkan cili tu smp masak, masukkan air asam jawa & air skt.. biar nmpk berkuah la kan, masukkan serai yg di ketuk... biarkan mendidih..


Dah mendidih masukkan udang kering & gula melaka.. (aku guna 2 ketul, so x yah letak gula pasir..)


kacau... kacau.. kacau, perlahankan api & biarkan sampai kacang td kembang... aku suka yg berkuah skt... 

Pagi2 raya tinggal masak rendang je..


Dah siap.. hidangkan dgn nasi impit...

0 comments: